Tudnivalók

Medence telepítési útmutató

Telepítse elkészült medencéjét házilag! Medencéink telepítése nem csak egyszerű, de gyors is!

Jelen leírás útmutatóként szolgál a  polipropilén műanyag medencéinek telepítéséhez. A telepítés egyes speciális esetekben – pl. magas talajvíz esetén – eltérhet az általánostól! Ilyen esetekben kérjen díjmentes helyszíni egyeztetést szakértő kollégáinktól, ugyanis a helytelen telepítésekből adódó károkért nem tudunk felelősséget vállalni.

Kör alakú medencéink telepítése

A körforma miatt a medencében a víznyomás egyenletesen oszlik el, ezért ez a típus föld fölé és alá is egyaránt telepíthető. Nem igényel oldalbetonozást és külön vasmerevítést, ezért telepítése egyszerűen kivitelezhető házilag is, formáját tekintve pedig rendkívül tartós.

Az önálló telepítés esetén a garancia megmarad!

  • Amennyiben nem kívánja a földbe besüllyeszteni a medencénket, úgy egyszerűen csak mozgassa vízszintes felületű burkolatra és helyezze a medencetest és a burkolat közé 2 cm-es XPS, vagy 4 cm-es nikecell lapokat.
  • Ha földbe süllyesztve szeretné telepíteni a kör alakú medencét, akkor az alábbi 4 pont szerint kell eljárni:

1

Első lépés a munkagödör kiásása. A kisebb kör alakú medencéknél akár kézzel is könnyedén megoldható ez, de igényelhetünk erre munkagépet is. A kiásott terület négyzet alakú legyen. Fontos, hogy a munkagödör minden oldalon 25 cm-rel nagyobb legyen, mint magának a medencetestnek az átmérője. 4,5 méter átmérőjű körmedencéinket helyszíni szereléssel készítjük el, ebben az esetben a munkagödör oldalainál 50-50 cm-rel nagyobb gödröt kell készíteni, mint maga a medence. A munkagödör mélységét tekintve kisebb körmedencék esetén 10cm-rel, míg 4,5-ös átmérőjű körmedencénél 22 cm mélyebb gödröt készítsünk, mint a medencetest saját mélysége.

Miután kész a munkagödör, az aljzat kialakítása következik. Első réteg gyanánt 8 cm vastagságban murva kerül a gödörbe, enyhén megdöngölve, melyre 2 cm XPS lapot kell fektetni. Ha 4,5 méteres körmedencét telepít, akkor 5 cm sóderréteget, erre 15 cm-nyi vasbeton réteget kell készíteni. Ezt a lépést követi a 2 cm-es XPS szigetelő lap lefektetése, melyet nem szüksége laponként összeragasztani. A felsorolt aljzatrétegekhez használta anyagok bármely tüzépen könnyen beszerezhetőek.

FONTOS: Kérjük, hogy az aljzatkialakítás megkezdésekor e-mailben értesítsen minket, hogy el tudjuk kezdeni pontosan kalkulálni a medence szállítási dátumát!

2

Amint a munkagödör és az aljzat is készen áll, jöhet a medence behelyezése a munkagödörbe. Ezt a medence mérettől függően, akár 2-4 ember, kézi erővel is elvégezheti, daruzásra csak rendkívüli esetekben van szükség körmedencénél. A körmedence – kisebb mérete és tömege miatt – egyszerűen állítva is mozgatható. Miután elhelyeztük a medencét és megigazítottuk a gödörben, már csak a vízzel való feltöltés van vissza. A vízzel való feltöltéshez nem szükséges vízvezetékkel közvetlenül a medence mellé kiállni, elegendő egyszerűen slaggal megoldani a feladatot! Amennyiben homokszűrős gépészettel rendelkezünk, úgy ügyeljünk arra, hogy a szkimmer közepéig érjen csak a vízszint. 

3

Utolsó lépésként jöhet a medence oldalainak visszatöltése, ahol először tekerjük körbe a medencénket 2-3 rétegben geotextillel – ha szigetelni szeretnénk –, úgy hogy teljesen befedjük a medencetest palástját vele. Végezetül a medence és a munkagödör közti rést töltsük fel körbe, kissé döngölve, ügyelve arra, hogy a medence falát nem nyomjuk meg. Amennyiben mégis megnyomtuk, ne ijedjünk meg, csak szedjük kicsit vissza a visszatöltött anyagból, így tudjuk korrigálni a deformálódást.

A visszatöltendő anyag földnedves beton, mely biztonságosan fogja tartani a medence oldalait akár talajvíz esetén is.

4

Ha rendelt gépészeti egységet, akkor annak a villanyszerelését az aknán belül már megoldottuk gyárunkban. A hálózatra való közvetlen bekötéshez a medence telepítését követően villanyszerelő szakember segítsége szükséges lehet, melyet a megrendelőnek kell biztosítani. 

Téglalap formájú medencéink telepítése

Normál medencéinket minden esetben földbe kell süllyeszteni, azaz nem öntartók, ugyan minimális mértékben (kb. 30-40 cm-t) kiállhatnak a föld síkjából, de ennél nagyobb kiemelésnél már támfal építése szükséges. Amennyiben a talajszint felett szeretné elhelyezni a medence peremét, úgy mindenképp egyeztessen velünk a pontos információ érdekében! 

Az önálló telepítés esetén a garancia megmarad!

Az alábbiakban pontokba szedve vezetjük végig Önt a telepítés lépésein:

Első lépés a munkagödör kiásása. Amire figyelni kell, hogy a munkagödör hosszúsága és szélessége 20 cm nagyobb legyen, mint a medence és a gépészeti akna együttes mérete. Ennek nyomán a gödör mélysége is 22 cm-rel legyen mélyebb, mint maga a medence mélysége. A munkagödör mélységének meghatározásánál mindenkor figyelembe kell venni a helyi adottságokat, és a végleges burkolati szinteket (a nulla szint a térburkolat felső szintje). A munkagödör elkészítéséhez kapcsolódó műszaki rajzokat az útmutató végén találhatja meg.

1

A munkagödör kiásását követő lépés az aljzat kialakítása, ahol első réteg gyanánt egyenletesen terítsünk le kb. 5 cm vastagságú sóderágyat. Erre kerül 15 cm vastagságú vasbetonréteg. A beton száradását követően (6-10 nap), a legfelső réteg gyanánt 2 cm-es XPS szigetelő lapokat fektetünk le, az aljzat teljes felületén. A felsorolt aljzatrétegekhez használt anyagok bármely tüzépen könnyen beszerezhetőek.

FONTOS: Kérjük, hogy az aljzatkialakítás megkezdésekor e-mailben értesítsen minket, hogy el tudjuk kezdeni pontosan kalkulálni a medence szállítási dátumát!

2

Az aljzatkialakítási munkálat után a medencét elhelyezzük a munkagödörben. Ennek elvégzése emberi erővel is megoldható. A medenceméret függvényében 6-8 ember segítségével a medence könnyedén mozgatható, leengedhető a gödörbe. Amennyiben nincs lehetőség a kertben mozogni a medencetesttel, úgy daruzásra lehet szükség, ám az esetek 98%-ban erre nincs szükség.

Téglalap alakú medencéink tömege:

  • 4,5 x 2,5 = ~240 kg
  • 6,1 x 3 = ~ 300 kg
  • 8 x 3,5 = ~ 350 kg

3

A medence test elhelyezését és megigazítását követően elsőként helyezzük el a medencetest merevítései közé az oldalszigetelésre szolgáló, 2 cm vastagságú XPS, vagy 4 cm vastagságú nikecell lapokat, majd töltsük fel a medencét nagyjából 30 cm mélységig vízzel (ebben lesz lepróbálva a homokszűrős gépészeti rendszer, ha igényelt a medencéhez). A vízzel való feltöltéshez nem szükséges vízvezetékkel közvetlenül a medence mellé kiállni, elegendő egyszerűen slaggal megoldani a feladatot!

A medence oldalainak visszatöltését egyenletesen, több lépcsőben kell elvégezni úgy, hogy a medencében a víz szintje mindig a visszatöltött anyag felett legyen nagyjából 10 cm-rel. A visszatöltendő anyag földnedves beton, mely biztonságosan fogja tartani a medence oldalait akár talajvíz esetén is.

A fokozatos visszatöltéssel megőrizhető a medence eredeti formája. A medence és a munkagödör közti rést körbe töltsük fel, óvatosan tömörítve, figyelve, hogy a medence falát nem nyomjuk meg. Amennyiben mégis megnyomtuk, ne ijedjünk meg, csak szedjük kicsit vissza a visszatöltött anyagból, így tudjuk korrigálni a deformálódást.

 

Folyamatosan haladjunk a visszatöltéssel, ügyelve arra, hogy a víz szintje mindig a visszatöltött sáv felett legyen 10 cm-rel. Ezt addig ismételjük, amíg a medencét teljesen meg nem telik vízzel.

4

Ha rendelt gépészeti egységet, akkor annak a villanyszerelését az aknán belül már megoldottuk gyárunkban. A hálózatra való közvetlen bekötéshez a medence telepítését követően villanyszerelő szakember segítsége szükséges lehet, melyet a megrendelőnek kell biztosítani.